“Als jij een boomhut wilt bouwen,
Weet ik nog wel een plek!”

About us

Your hosts Marijn (of Mario) en Femke (of Femy) noemen onszelf het ‘forever young couple’ en zijn je hosts voor je verblijf hier bij Cortijo Jamaica. Als professionele reizigers hebben wij elkaar ontmoet toen wij werkten voor een reisorganisatie gericht op surf en snowboarden, en hebben samen heel wat afgereisd voordat wij klaar waren om ergens neer te strijken. Onze reis is begonnen in Mexico en hebben in Costa Rica een surf resort gemanaged voor 2 jaar. Daar is de liefde voor hospitality ontstaan en het idee geboren om op een dag onze eigen plek te openen om gasten te ontvangen. Nadat we Cortijo Jamaica voor de eerste keer zagen, wisten direct dat dit het was! Ondertussen is onze familie uitgebreid met onze dochter Indy, hond Drė, kat Ciske en hebben we wat kippen rondscharrelen.

“Je voelt je direct thuis hier...
maar dan beter!”

Cortijo Jamaica

Cortijo Jamaica was een van de belangrijkste handelsplekken voor de locals. Dit komt door de bijzondere ligging tussen de bergen en de zee. Het ligt aan een rambla – waterafvoer van de bergen naar de zee – wat vroeger de handelsroutes waren tussen de vissersdorpen aan de kust en het platteland. Hoewel tegenwoordig mensen graag aan de kust wonen, woonden het merendeel nog geen 50 jaar geleden in de vele kleine bergdorpjes, zoals het nabijgelegen Los Díaz en Los Galvez. Cortijo Jamaica was dé ontmoetingsplek voor boeren en vissers, waar men kon blijven slapen en soms een dansje gemaakt werd. Daarom is deze plek vernoemd naar Jamaica, wat ‘land of eternal springs’ beteken en dat zie je direct terug in deze groene oase.

"Nooit geweten dat je in Zuid Spanje kan skiën!
's ochtends een bakkie op het strand, een uur later bovenaan de piste met uitzicht op zee, Bizar!”

Off- grid

Wat betekent dat? Dat betekent dat we onafhankelijk kunnen leven en zelf onze stroom opwekken en onze eigen waterbron hebben. Zo belasten we zo min mogelijk de natuur en leven we zo duurzaam mogelijk. Dit vraagt een bewuste levensstijl. Zo letten we op hoeveel stroom we (kunnen) gebruiken per dag en dat is ook de reden waarom je hier bijvoorbeeld geen föhn of afwasmachine hebt. We vragen je dan ook om bijvoorbeeld om de lampen uit te doen als de ruimte verlaat en de heaters op stroom niet al te lang te gebruiken, zeker op een bewolkte dag. Anders zou het zomaar kunnen zijn dat we allemaal zonder stroom zitten! Maar we gaan verder dan dat, door bijvoorbeeld het douche- en afwaswater te gebruiken om op een slimme manier de (moes)tuin en boomgaard water te geven. Vandaar ook onze sterke voorkeur om alleen organic douchegel, shampoo etc. te gebruiken.